Més formació, menys informació

Amb el mateix esperit pioner amb el qual fou fundat l'any 1881 sent el primer Full dominical de l'Estat Espanyol, el Full Dominical del'Arquebisbat de Barcelona va voler emprendre a finals del 2012 tot un seguit de canvis en un full setmanal que buscava quelcom més que un rentat de cara. "El full Dominical ha fet un canvi de rumb, tot i que va pas a pas. Està clar que respon a una modernització del full dels diumenges, però volem que els diocesans la segueixin identificant i sentint seva. L'hem fet més atractiu per, alhora, atraure més gent". Són els primers canvis després de 21 anys (des de l'any 1991 i fins el 2012). Els canvis pretenen ser 'originals', i per tant fer una mirada retrospectiva i tornar als orígens: "formar i restar pes a la informació", especifica Bravo. Per contra, la resta de continguts informatius (com l'horari de misses, etc.) que fins ara s'havien publicat al Full Dominical, ara, han passat al web de l'Arquebisbat.

Font: web Arquebisbat de Barcelona

Sota la cerca de la claredat i accentuant el paper formatiu del Full Dominical, l'Arquebisbat ha abanderat tota una sèrie de canvis que comencen pels retocs en el disseny, passant per una modificació dels continguts publicats al Full i acabant per la multiplicació de les funcionalitats que ofereix el full i les noves tècniques de lectura.

“El disseny és més fresc i respira reflexió”, diu Itziar Bravo, de comunicació de l'Arquebisbat. La capçalera presenta un color blau ultramarí
 que convida a la reflexió i dóna un aire d'esperança.

Pel que fa a la forma del cos del text, els titulars s'han agrandat així com la mida del cos de la lletra. Al mateix temps, hi ha més espais entre les lletres per tal de fer més llegibles els textos del Full Dominical. En aquest nou trencaclosques del Full Dominical hi ha moltes peces que s'han quedat fora. Les més informatives, sobretot. Les que encara hi són, s'han recol·locat. A mà dreta s'han desplaçat la Paraula Setmanal que escriu l'arquebisbe Lluís Martínez Sistach i les seccions litúrgiques, també. Destaca, entre els canvis de disseny, les lectures sobre un fons de color. Més visibles alhora de localitzar-les durant la celebració de l'eucaristia.

El contingut també ha agafat una nova línia. Se centrarà en reforçar la formació en detriment de la informació. Així doncs, atendrà menys a les “informacions diverses”, que des de l'Arquebisbat han considerat que aquell no era el seu lloc. Tot i el nou rumb dels continguts, les lectures i els continguts litúrgics mantenen un llenguatge formal, sovint arcaic, de fraseologia llarga i amb l'ús repetit de temps verbals pretèrits i l'ús intermitent del temps subjuntiu. Tot i això, hi ha hagut un tímid acostament pel que fa a la modernització del llenguatge en la resta d'espais del Full Dominical.
El full dominical també trenca amb la lectura 1.0. Juga amb les noves eines digitals gràcies a un acord arribat amb la Facultat de LaSalle, de la Universitat Ramon Llull, que posa a disposició de l'Arquebisbat molts dels darrers avenços en tecnologia digital. Això sí, per disfrutar-los, es precisa de tecnologia smartphone o succedanis.

En concret, al full dominical es poden apreciar dues aplicacions tecnològiques modernes. Per una banda, el Codi QR, emprat una mitjana de 5 vegades al llarg del Full. Aquest codi, que des de l'Arquebisbat descriuen pel seu públic com “taques de paper carbó”, enllaça l'article en el qual es troba en la seva versió digital:


Vídeo demostració codi QR i Full Dominical /Font: Pròpia

Tot i l'ús pioner que se'n vol fer, hem observat que al Full Dominical encara hi ha webs que resten anclats en l'antic sistema analògic d'escriptura com:

Font: Full Dominical / Font: pròpia
Per altra banda, l'Arquebisbat presenta el nou sistema de “Realitat Augmentada”. El més avançat i rellevant de tots els anteriors. Si es té un dispositiu smartphone només cal descarregar-se l'aplicació següent:

APP de l'APP stor. Ipad. Font: Pròpia

I a partir del filtre que ofereix aquesta APP disfrutar dels continguts ocults del Full Dominical.



Vídeo Demostració 'Realitat augmentada' al Full Dominical / Font: Pròpia

Però no totes les fotografies ofereixen continguts amagats. Només es poden desencriptar digitalment aquelles fotografies que en el seu peu de foto hi constin les paraules i icona:

Font: Pròpia

Tots aquests canvis han estat, curiosament, notícia a diversos mitjans perquè compleix el criteri de 'novetat' i 'raresa'. Alguns dels mitjans als quals va arribar a difondre's la notícia després que l'Arquebisbat convoqués una roda de premsa per presentar les novetats tecnològiques van ser: 



Font: Pròpia

En aquest cas, aquests canvis trenquen amb el tòpic que l'església és conservadora, immobilista i tradicional. Un pas endavant per donar la benvinguda a nous usuaris de la fe.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada